„Wintonovo dítě” Lady Milena Grenfell–Baines MBE letos oslaví kulatiny

13. 05. 2019 1:31:39
V sobotu přijala moje pozvání a vydala se vlakem z Anglie do Skotska. Cestování tímto dopravním prostředkem je s životem paní Mileny velmi spjaté. Tu nejdůležitější cestu tzv. Kindertransportem absolvovala již před 80 lety.

Tehdy devítiletá Milena Fleischmannová společně s mladší sestrou nasedly do speciálně vypraveného vlaku z Prahy do Londýna. Maminka a děděček je přivezli na pražské nádraží, ale na cestu do Velké Británie se vydaly obě sestry stejně jako všechny ostatní děti bez rodiny, s malým zavazadlem a číslem na šňůrce. Jely do neznáma, většina malých cestujících neměla ani tušení kam a proč. Dětský transport zorganizoval Angličan Nicholas Winton o němž jako o zachránci nikdo nevěděl ještě několik následujících čtyřicet let.

Psal se rok 1939 a do bezpečí před nacistickou genocidou díky mladému Wintonovi z Anglie stihlo před začátkem války odjet 669 dětí z Československa. Milena se sestrou Evou nastoupily do úplně posledního vlaku vypraveného z Prahy, který dojel do plánované destinace. Devátý transport o několik týdnů později již nesměl opustit hranice, jelikož vypukla válka.

Obě dívky měly později štěstí ještě jednou, protože se později podařilo emigrovat i jejich mamince a celá rodina se opět setkala; v Anglii již zůstali navždy. Většina rodin takové štěstí neměla, rodiče obvykle zahynuli v koncentračních táborech.

Paní Milena na rodnou vlast nikdy nezapomněla, celý život propojovala britskou a českou kulturu za což získala mnohá ocenění.

Do České republiky létáte často, kdy jste tam byla naposled a proč?

Asi před čtrnácti dny jsme si v Praze připomněli naše zachránce u příležitosti 80. výročí dětských záchranných transportů z okupovaného Československa. Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček poděkoval také potomkům rodin, které se v roce 1939 postaraly o české děti.

Kolik Wintonových dětí vás je stále ve spojení?

Dnes už asi jen pět. Žijeme různě po světě.

Vlaky plné většinou židovských nebo neárijských dětí vyjížděly do té doby i z dalších míst a to z nacisty okupovaného Německa, Rakouska a Polska. Ujaly se jich rodiny z Francie, Holandska, Belgie a Velké Británie. Británie přijala asi deset tisíc dětí od novorozenců po sedmnáctileté. Humanitární záchranný program britské vlády fungoval od listopadu 1938 do září 1939.

Lady Milena Grenfell – Baines MBE mluví krásnou češtinou, ale v Edinburgu nám vyprávěla anglicky. Mohla se tak podělit o svůj příběh se širším publikem. Pro všechny to byl silný zážitek. Jsme vděční za to, že za námi přicestovala a přejeme jí za Czech school Scotland cic hodně zdraví do dalších let.

Autor: Veronika Macleod | pondělí 13.5.2019 1:31 | karma článku: 17.08 | přečteno: 563x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.34 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2319

Žiju už 15 let ve Skotsku. Učím na univerzitě a vedu sobotní českou školu, ale nejvíc mě baví být mámou. Ráda píšu a posledních 8 let jsem psala články hlavně o Češích v zahraničí. Můžete mi posílat zajímavé náměty na v.scotland1@yahoo.co.uk

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...