Daně s vůní pomerančů aneb jak španělské plody putovaly přes Skotsko a Česko do Anglie

6. 04. 2019 8:25:46
Sevillské pomeranče nebyly v Praze k sehnání, proto je jedna hodná neteř přivezla tetě v kufru z Edinburgu. Ta z nich uvařila marmeládu do mezinárodní soutěže.

Účetní Božena Králová byla zrovna zavalena prací na daňových přiznáních svých klientů, nicméně výzvě zúčastnit se světové soutěže o nejlepší domácí marmeládu neodolala. Její ohromnou zálibou vždy bylo vaření džemů. S marmeládou ovšem žádnou zkušenost neměla. V angličtině se pojmem marmeláda označují pouze zavařeniny z citrusů, vše ostatní jsou pak džemy.

Paní Božena se tedy dala do zkušebního vaření marmelád. Připravila jich nakonec 8 druhů a poslala je kurýrem do Anglie, kde se tou dobou už chystal Mezinárodní festival.

Jedním druhem byla i ta ze sevillskych pomerančů, které mají sezónu pouze několik týdnů v roce, a to přibližně od konce prosince do poloviny února. V České republice, kde jsou v oblibě hlavně džemy, není po těchto pomerančích poptávka, a tak putovaly do Prahy od neteře z Edinburgu. Sevillské pomeranče nejsou k jídlu dobré a jsou velmi trpké, na což přišli už v 18. století právě ve Skotsku. Ve městě Dundee tehdy skončila poničená španělská lod’ s jejich nákladem, který levně odkoupil místní obchodník James Keiller. Jeho matka Janet je rozvařila s cukrem do marmelády, která byla tak chutná, že na její výrobu Keiller postavil první továrnu na světě. Tuto pochoutku Britové dodnes s velkou oblibou snídají namazanou na opečených toastech.

V březnu 2019 proběhla Mezinárodní soutěž ve výrobě marmelád a Festival marmelád na panství Dalemain v Cumbrii. Jednalo se již o 14. ročník. Do soutěže bylo přihlášeno přes 3 tisíce sklenic z celého světa a česká soutěžící paní Božena se mohla radovat rovnou ze šesti ocenění – pěti stříbrných a jednoho bronzu!

Stříbrem byla oceněna v kategorii „mezinárodní marmeláda“ za marmeládu z krvavých pomerančů, dále v kategorii „tmavá a hutná marmeláda“ za směs z krvavých pomerančů a domácího limetového medu, v kategorii „marmeláda ze zahrádky“ za citronovou marmeládu s hruškou. V další stříbrem ověnčené kategorii „opilá marmeláda“ zkusila paní Božena kombinaci růžových grepů se skotskou whisky a v kategorii „MacNabova marmeláda“ (hodící se ke slaným jídlům) získala stříbro s pomerančovou marmeládou se semínky chia. Bronz dostala již zmíněná sklenička ze sevillských pomerančů, a to ve stejnojmenné kategorii (v podkategorii z celých plodů). Kategorií v soutěži o nejlepší domácí marmeládu bylo celkem 14, všech se bohužel naše kuchařka opravdu zúčastnit nemohla - některé byly totiž jen pro muže, lidi přes 80 let, nebo pouze pro zvoníky! Účastníci zaplatili za každou soutěžní skleničku 10 liber jako zápisné a celý výtěžek z této akce byl věnován charitativním organizacím, které se zabývají paliativní péčí v Británii i ve světě.

Pokud jste dočetli až sem, paní Božena vám věnuje recept na jednu z oceněných marmelád, a to tu, která získala stříbro v kategorii „mezinárodní marmeláda“.

Ingredience:

2 kg krvavých pomerančů v bio kvalitě

60 g citronové št’ávy

1 kg cukru krupice

2 vanilkové lusky

citrusový pektin

Zkrácený postup: Očištěné pomeranče ponoříme do velkého hrnce s vodou (tak 10 cm) v jedné vrstvě a na mírném plameni vaříme dvě hodiny. Uvařené pomeranče přendáme do mísy a nálev v hrnci dále vaříme a redukujeme na polovinu původního množství. Z pomerančů zatím vyndáme dužinu a vyškrabeme vnitřní bílou slupku, kterou vyhodíme. 2/3 kůry nakrájíme na proužky. Z vanilkových lusků vyndáme dřeň, kterou společně s dužinou citrusů, citronovou št’ávou, 900 g cukru a pokrájenou kůrou přidáme do zredukovaného nálevu. Směs vaříme dokud se cukr nerozpustí. Do zbylých 100 g cukru přidáme přírodní citrusový pektin a tuto směs za stálého míchání pomalu sypeme do nálevu a vaříme do požadované hustoty. Marmeládu ihned plníme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.

A kdo má sevillskou marmeládu nejraději na celém světě? Podívejte se na fotografie a určitě si vzpomenete na odpověd‘!

Autor: Veronika Macleod | sobota 6.4.2019 8:25 | karma článku: 24.77 | přečteno: 1314x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 250 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2320

Žiju už 15 let ve Skotsku. Učím na univerzitě a vedu sobotní českou školu, ale nejvíc mě baví být mámou. Ráda píšu a posledních 8 let jsem psala články hlavně o Češích v zahraničí. Můžete mi posílat zajímavé náměty na v.scotland1@yahoo.co.uk

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...