Účetní Božena Králová byla zrovna zavalena prací na daňových přiznáních svých klientů, nicméně výzvě zúčastnit se světové soutěže o nejlepší domácí marmeládu neodolala. Její ohromnou zálibou vždy bylo vaření džemů. S marmeládou ovšem žádnou zkušenost neměla. V angličtině se pojmem marmeláda označují pouze zavařeniny z citrusů, vše ostatní jsou pak džemy.
Paní Božena se tedy dala do zkušebního vaření marmelád. Připravila jich nakonec 8 druhů a poslala je kurýrem do Anglie, kde se tou dobou už chystal Mezinárodní festival.
Jedním druhem byla i ta ze sevillskych pomerančů, které mají sezónu pouze několik týdnů v roce, a to přibližně od konce prosince do poloviny února. V České republice, kde jsou v oblibě hlavně džemy, není po těchto pomerančích poptávka, a tak putovaly do Prahy od neteře z Edinburgu. Sevillské pomeranče nejsou k jídlu dobré a jsou velmi trpké, na což přišli už v 18. století právě ve Skotsku. Ve městě Dundee tehdy skončila poničená španělská lod’ s jejich nákladem, který levně odkoupil místní obchodník James Keiller. Jeho matka Janet je rozvařila s cukrem do marmelády, která byla tak chutná, že na její výrobu Keiller postavil první továrnu na světě. Tuto pochoutku Britové dodnes s velkou oblibou snídají namazanou na opečených toastech.
V březnu 2019 proběhla Mezinárodní soutěž ve výrobě marmelád a Festival marmelád na panství Dalemain v Cumbrii. Jednalo se již o 14. ročník. Do soutěže bylo přihlášeno přes 3 tisíce sklenic z celého světa a česká soutěžící paní Božena se mohla radovat rovnou ze šesti ocenění – pěti stříbrných a jednoho bronzu!
Stříbrem byla oceněna v kategorii „mezinárodní marmeláda“ za marmeládu z krvavých pomerančů, dále v kategorii „tmavá a hutná marmeláda“ za směs z krvavých pomerančů a domácího limetového medu, v kategorii „marmeláda ze zahrádky“ za citronovou marmeládu s hruškou. V další stříbrem ověnčené kategorii „opilá marmeláda“ zkusila paní Božena kombinaci růžových grepů se skotskou whisky a v kategorii „MacNabova marmeláda“ (hodící se ke slaným jídlům) získala stříbro s pomerančovou marmeládou se semínky chia. Bronz dostala již zmíněná sklenička ze sevillských pomerančů, a to ve stejnojmenné kategorii (v podkategorii z celých plodů). Kategorií v soutěži o nejlepší domácí marmeládu bylo celkem 14, všech se bohužel naše kuchařka opravdu zúčastnit nemohla - některé byly totiž jen pro muže, lidi přes 80 let, nebo pouze pro zvoníky! Účastníci zaplatili za každou soutěžní skleničku 10 liber jako zápisné a celý výtěžek z této akce byl věnován charitativním organizacím, které se zabývají paliativní péčí v Británii i ve světě.
Pokud jste dočetli až sem, paní Božena vám věnuje recept na jednu z oceněných marmelád, a to tu, která získala stříbro v kategorii „mezinárodní marmeláda“.
Ingredience:
2 kg krvavých pomerančů v bio kvalitě
60 g citronové št’ávy
1 kg cukru krupice
2 vanilkové lusky
citrusový pektin
Zkrácený postup: Očištěné pomeranče ponoříme do velkého hrnce s vodou (tak 10 cm) v jedné vrstvě a na mírném plameni vaříme dvě hodiny. Uvařené pomeranče přendáme do mísy a nálev v hrnci dále vaříme a redukujeme na polovinu původního množství. Z pomerančů zatím vyndáme dužinu a vyškrabeme vnitřní bílou slupku, kterou vyhodíme. 2/3 kůry nakrájíme na proužky. Z vanilkových lusků vyndáme dřeň, kterou společně s dužinou citrusů, citronovou št’ávou, 900 g cukru a pokrájenou kůrou přidáme do zredukovaného nálevu. Směs vaříme dokud se cukr nerozpustí. Do zbylých 100 g cukru přidáme přírodní citrusový pektin a tuto směs za stálého míchání pomalu sypeme do nálevu a vaříme do požadované hustoty. Marmeládu ihned plníme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.
A kdo má sevillskou marmeládu nejraději na celém světě? Podívejte se na fotografie a určitě si vzpomenete na odpověd‘!